petek, 15. avgust 2008

malo nostalgije

včeraj sem strokovno ugotovila, da že dolgo nisem pekla, pa sem zavihala rokave in se spravila v kuhinjo. očitno me je dajala nostalgija, kajti odločila sem se za rižev narastek. ko sem bila majhna (ok, manjša, 167, 5 ni ravno neka višina :)), sem to dostikrat jedla v vrtcu ali šoli. med puberteto (ki, roko na srce, očitno tudi še ni povsem za mano :)), sem ga hodila jest v en lokaček, po imenu nostalgija (kako pomenljivo, a ne :)). potem pa je vse skupaj zamrlo in stopilo v pozabo. do včeraj.


recept gre nekako takole:
zavremo 1 l rahlo osoljenega mleka in notri vsujemo 200g riža, predhodno opranega z vročo vodo. kuhamo ga na malem ognju okoli 20 min z občasnim mešanjem in nato ohladimo. not naribamo lupinico 1 limone, dodamo še 1 vanili sladkor in okoli 50g surovega masla.
med hlajenjem pipravimo jajca: ločimo rumenjake in beljake 4 jajc. rumenjake zmiksamo s 4 žlicami sladkorja. not vmešamo ohlajen riž z dodatki. lahko dodamo še malo pecilnega praška ter razno sadje, od rozin do jabolk.
rumenjake zmiksamo v sneg in jim dodamo 4 žlice sladkorja v prahu. to primešamo preostali masi in takoj vlijemo v namaščen in pomokan (ali podrobtinčen) pekač. pečemo okoli 30 min na 180°C.
postrežemo ga posutega s sladkorjem v prahu in prelitega z malinovcem (z marmelado enostavno ni pravi).



p.s.: a ni čudno, koliko ljudi ne mara rozin v sladicah?!?
p.s.s.: slika je zgolj simbolična :)

7 komentarjev:

Nihljaj pravi ...

Tega pa še nisem poskusila :) Sicer pa obožujem rozine, mmm :)

bubbles pravi ...

je super :oblizujočisesmajl:
no, rozin pa komot dodaš not po želji, prej jih je pa fajn met v rumu namočene.

Laura pravi ...

mljask. upam, da ti je u nulo uspel?

:P (se že oblizujem okoli ust)

KaTkA pravi ...

bolš zate da nisi dala rozin noter :P, js jih ne maram, uf kr neham jest kake stvari in zame posebi in babi in mami pečeta potico brez rozin (najbolš je pa to, da ko je že vsem zmanjka, js svojo počas drobim :P!)

bubbles pravi ...

@laura: ja, ful je bil dober in sploh me veseli, ker je bil relativno visok in ni skup padu ;)
@katka: hehe, jst sem tut vedno posebne doze potic dobivala! kdo si je sploh zmislu rozine?!?

Evie pravi ...

Uuu super, da si napisala recept. Js sm poskušala rižev narastek narest na morju (prvič v življenju seveda) in to kr tako, po filingu. Je bil dober pa vse, samo v prafaktorjih ;)
Naslednjič bo pa zgledal tkole profesionalno in moj bo lahko rekel, da je pojedel 1 KOS riževega narastka in ne 200 zrnc riža, 9 rezin jabolk, 15 rozin ... :P

bubbles pravi ...

lah se tolažiš, da to pomeni, da je tok sočen ;)